Hogyan kezdjünk el rendszeresen futni?

3. rész - Alapvető szabályok és javaslatok kezdőknek

Mielőtt továbbmegyünk a témában, hogyan kezdjünk el rendszeresen futni, és elmerülünk a legfontosabb szabályok taglalásában, röviden összefoglalom, hogy mire jutottunk eddig az előző két blogbejegyzéssel. Honnan is indultunk? Onnan, hogy milyen jó lenne néha kimenni futni! A baj csak az, hogy nagyon kevesen lépnek ki valójában az ajtón, tehát az első megállapítás tulajdonképpen egy bíztatás, ami úgy hangzik, hogy „Merjünk futni!“, mert senki sem fog megszólni, megnézni, lenézni bennünket. A teljes első rész az alábbi linken érhető el.

https://futasokavilagkorul.blog.hu/2024/01/15/hogyan_kezdjunk_el_rendszeresen_futni

Az a tény sem igaz, hogy vannak futóalkatok, és olyanok, akiknek bármilyen ok miattnem való a futás. Levezettem, hogy ezen problémák legtöbbje a türelem hiánya és a fokozatosság be nem tartása miatt alakul ki. Mindenki futónak születik - nézzétek meg a gyerekeket -, de valahogy a futás élvezetének emlékét elfelejtjük valahol a kiskamasz és felnőttkor között! Tehát legyünk türelmesek, fokozatosak, és lassúk, ez a futások első három ökölszabálya! A második rész linkje pedig a következő:

https://futasokavilagkorul.blog.hu/2024/01/21/hogyan_kezdjunk_el_rendszeresen_futni_2_resz

Innen folytatom a negyedik szabállyal, ami így hangzik: Hallgass a testedre! Mondhatnám három és felediknek is, mert a fontossága akkor mutatkozik meg, ha túlterheljük magunkat, vagy éppen valamilyen betegség kerülget minket. Nehezen meghatározható ez az érzés, velem is megtörténik időnként, és valahogy úgy tudom körbeírni, hogy ha arra gondolok, hogy menni kell csinálni az edzést, akkor az teljesen lehetetlen feladatnak érzem. Mintha ki kellene jutnom egy teljesen ismeretlen, sötét, hideg és kietlen helyre, hogy ott fussak. Ilyenkor meg kell tanulni felismerni azt, hogy ez az alapvető lustaságunkból és kényelmességünkből fakad, és a háttérben az elménk próbál sutyorogni nekünk, avagy valóban a testünk adja le a jelzést a maga néma  módján, hogy jobb lenne ezt ma nem erőltetni, mert abból csak baj, azaz konkrétan betegség vagy sérülés lesz. Ha a testünk csendes segélykiáltása valódi, akkor egy pihenőnap inkább az előnyünkre válik a regenerációs hatásával, mint egy túlerőltetett edzés a maga következményeivel.

Jó, jó, de hogy lehet megkülönböztetni azt, hogy a lustaságunk vagy a testünk üzen nekünk? Az én gyakorlatias válaszom erre a következő példa: ott állunk a hűtő előtt, és éppen ki akarjuk nyitni. Már nyúlunk az ajtó felé, de abban a pillanatban megszólal a fejünkben egy égi hang: „Tényleg éhes vagy, vagy csak unatkozol?“ Legyünk őszinték önmagunkkal, és valljuk be, hogy minden esetben azonnal tudjuk a választ! Ugye, hogy ugye?! Pontosan így van ez edzés előtt is, csak itt a kérdés úgy hangzik, hogy „Tényleg szükséged van a pihenésre, vagy csak lusta vagy?“ Bármelyik szituációban is vagyunk, a választ tudni fogjuk, de annak elkerülésére már nincs jó módszerem, ha edzés helyett beletörődő sóhajjal kinyitjuk a hűtőajtót, és kezünkben a kilós nutellásüveggel végigdöglünk a kanapén sorozatot nézni! (Mindenki pontosan tudja, hogy a Nutella nem megoldás semmire! Az én javaslatom a fagyi, lehetőleg Bentől és Jerrytől a Cookie Dough ízű. Na az viszont sok nyomorra tud enyhülést adni! A stresszoldó fagyievés régi családi tradíció nálunk anyai ágon!)

De ugorjunk is tovább a következő szabályra, mielőtt még végleg ottragadunk a szófán! Sokak által be nem vallott kérdéskör jön, ennek pedig az a felütése, hogy bizony-bizony a futás néha unalmas! Futók, akik ezt olvassátok, legyetek őszinték, ugye, hogy néha megöl az unalom edzés közben?! A halálosan unalmas futások Csimborasszóját egyértelműen a futópados edzések jelentik! Mindenkinek, aki valaha is felállt egy futópadra, és elindította a talpa alatt a szalagot, megvan az az érzés, hogy amikor 20 perc futás után ránéznek a kijelzőre, azt látják, hogy már 2 perc 35 másodperce futnak! 

424E7BD9-B741-4B05-98CF-177994F208E4.jpg

Ez a pszichokínzás minősített esete, amiből csak átmeneti enyhülést ad az, ha éppen a kedvenc számunk indul el a fülhallgatónkban. 

828C3526-2F6E-4ED3-AD7C-3A4DC677BAA8_4_5005_c.jpg

És mit lehet tenni az unalom ellen? Hát a világ legegyszerűbb megoldását, ami azóta létezik, amióta világ a világ, és ember az ember! 

Ha unod, keress társaságot! Így hangzik az ötödik szabály, és modern korunkban ennek számos módja lehet. Menj a barátoddal, barátnőddel, feleségeddel (ezen utóbbiakat talán hasznos külön futásokra elhívni), csatlakozz egy nyílt edzéshez, és meg fogsz lepődni, hogy milyen jó társaságot fogsz találni csupa kedves és érdekes emberrel (ezt én saját tapasztalatból az introvertált beállítottság nagyköveteként mondom). Meg fogsz lepődni azon is, hogy mennyire nem számít a teljesítménybeli különbség egy ilyen alkalommal, de leginkább azon fogsz megdöbbenni, hogy mennyire gyorsan eltelik az az egy-másfél óra, ameddig az edzés tart. Vagy keress egy futóklubot, és onnantól fogva már a fejlődésed is szinte garantált. 

Persze nem mindenki vágyik mindig társaságra a szó fizikai értelmében, de erre is van megoldás. Kapd fel a fülest, és hallgass podcastot futás közben! Rohanó világunkban kevés a lehetőségünk az általunk fontosnak gondolt hírekben, témákban való elmélyülésre úgy, hogy egyrészt szabad választásunk legyen, hogy mit nézünk-hallgatunk, és ne ömlesztve kapjuk a reklámokkal teletűzdelt információáradatot, másrészt úgy tudjunk párhuzamosan csinálni dolgokat, hogy azok nem mennek egymás kárára. A podcastok erre tökéletes megoldást nyújtanak, és csak hogy tovább növeljem a merítést, nyelvtanulásra is kíváló lehetőség! Vagy, ha a fentiek közül egy sem akaródzik, akkor hallgassunk zenét! Bármilyen zene meg tudja teremteni a társaság érzetét!

Természetesen a fentiek a terepfutókra nem vonatkoznak, ők sosem unatkoztak még futás közben! 

Ennek ellenére az edzés még tud monoton lenni, bárki is van körülöttünk és bármi is szól a fülünkben. Erre jó segítség a hatodik szabály, ami úgy hangzik: Versenyezz! Persze nem az olimpián, bár senki ambícióit nem akarom letörni, de kívülállóként szinte nem is tudjuk elképzelni, hogy milyen hangulata van egy versenynek! Nem kell nagy dologra gondolni, és a Boston Marathont idecitálni példaként! Bármilyen kis helyi verseny kiváló lehetőség arra, hogy az azt megelőző időszakra konkrét célt kapjanak az edzések!

Idén már harmadszorra fogjuk megrendezni Pilisvörösváron az UBM Red Runt, és őszintén mondhatom, hogy fenomenális élmény! Nem is igazán az számít, hogy ki milyen idővel ér be, habár minden távon, mindkét nemben, minden korosztályban hirdetünk dobogósokat, így csak maga a díjak átadása egy órát jelent, de a célbaéréskor érmet kap minden befutó, a verseny közben pedig bíztatást, és ez utóbbi a legfontosabb! Csak magáért a bíztatásért érdemes rajthoz állni mindenkinek, ismét tapasztalatból mondom, katartikus élmény!

0F1D6705-BACA-4913-9B31-9604B143CA09_1_105_c.jpeg

Még akkor is, ha a bíztatók részarányaira egzakt tudományos kutatások születtek emígyen: 

4AA4CA39-1447-43DB-8F8C-58B5E62FEE20_1_201_a.jpg

 

Szóval a verseny nem az eredményről szól, hanem a részvételről, ez pedig igazán felemelő tud lenni. Jó, persze picit arról is, és hogy továbbmenjek a legfontosabb alapvetések listájában, egy verseny akkor tud az eredményről szólni, ha beletettük a megfelelő edzésmunkát a felkészülési időszakban. Erre van a hetedik szabály, amely úgy hangzik, hogy A futás annyit ad vissza, amennyit beleteszünk.

Ez ilyen pofonegyszerű. 

Sokat futsz (ésszel)? - jó eredményeid lesznek

Keveset futsz? - nem lesznek jó eredményeid

Most, hogy ránézek a fenti sorra, az ugrott be, hogy lehet, hogy pólóra kéne nyomtatni és versenyeken árulni ezt a hatalmas igazságot! Ennek a ténynek a taglalását is el lehetne kezdeni onnan, hogyan sűrűsödik a hajszálérhálózat az izmokban a rendszeres futások hatására, vagy hogy a lassú tempóban végzett edzések milyen hatékonyan tudják emelni sejtszinten a mitokondriális energiatermelést, de ebbe most nem megyek bele, hanem csak megvilágítom a végeredményt, ami a fenti két sor. Ez magyarázat és mentális segítség is tud lenni az unalmas edzéseken, elég csak felidézni, hogy a lábunkba gyűlő kilométerek egyenes arányban javítják majd a versenyidőt. A lényeg itt a konzisztencia, meg kell csinálni a napi penzumot, és az meghozza az eredményt!

Ez persze leginkább azoknak szól, akiknek nagyobb céljaik vannak a rendszers kocogásnál, és ide kapcsolódik a nyolcadik alapvetés, ami úgy szól, hogy. Ha komolyabban akarod csinálni, keress edzőt!

Bármilyen versenyre fel lehet készülni egyedül is, én is ezt tettem az első maratonom előttmajd 10 éve, és ahhoz képest bitang jó eredményt értem el. De ha egy edzővel készültem volna fel, biztos vagyok benne, hogy bőven túlszárnyaltam volna az akkori versenyidőt! Egy edzővel, akinek megvan az ehhez való végzettsége, emellett lehetőleg sokéves szakmai háttere, aki heti szinten előre megírja az edzésterved, elemzi a eredményeket, és azok alapján tervez, aki rugalmas a napirendedet illetően, aki motivál, még ha nem is feltétlenül szóban-írásban, hanem a „jelenlétével“, mert tudod, hogy nem lehet edzéseket kihagyni, hiszen nézi. Aki meg tudja veled osztani a felkészülési időszak legfontosabb szabályait és tapasztalatait, de a versenyre is a tanácsaival felvértezve fogsz menni, mert elmondta, hogyan frissíts, mikor milyen tempót, pulzust tarts, megtanította, hogyan kell dombra felfutni, de azt is, hogyan kell lefutni, mert marhásul nem mindegy. Szóval keress egy edzőt, aki felkészít, és az eredmények még komolyabban fognak jönni. Megmutatom a saját példámon. Én már több, mint két éve Lőrincz Olivérnél edzek, számomra ő az ideális edző, hálás vagyok érte, hogy elvállalt! Megmutatom a maratoneredményeim ebből a két évből:

 Pasted Graphic 1.png

Nem is kell jobb érv egy jó edző mellett, ugye?