Érdekes statisztikák a maratonfutásról

Számok, adatok a maratonfutás minden szegmenséből

12003_20240421_141715_349726129_original.jpeg

- Egy átlagember mennyi idő alatt futja le a maratont?

- Egy átlagember nem fut maratont!

Ezzel a klasszikus szóviccel indítom a mai blogomat, amelyben azt szeretném boncolgatni a kényelmes érthetőség határáig, hogy úgy nagyjából mennyi az az átlagos idő, amennyi alatt egy futó lefut egy maratont, illetve milyen egyéb érdekes statisztikák jellemzik ezeket a versenyeket.

Persze a nyilvánvaló válasz erre a kérdésre az, hogy milyen futó és melyik maratont, és innentől válik bonyolultabbá a történet! Kezdjük hát az alapoktól, ígérem, nem lesz szükség sem papírra-ceruzára, sem számológépre, sem akadémiai szintű statisztikai tudásra, ezeket a részeket én bevállalom.

Induljunk el onnan, hogy hányan futnak rendszeresen a világon. Nem kevesen vagyunk, cserébe sokan, mert ez becslések szerint 621 millió ember, ami majdnem másfélszerese az Európai Unió teljes lakosságának!  A rendszeresen futók közül nagyságrendileg 2,1 millióan futnak legalább évente egy félmaratont, azaz 21,1 kilométert, és körülbelül 1,1 millióan lefutják a teljes maratoni távot, azaz a 42,195 kilométert. Ez a durván egymillió ember igazán különleges, mert a világ népességének 0,01%-át alkotják! Lefordítva emberi nyelve, minden tízezer emberből 1 fut le életében legalább egy maratont! Elég elit klub ez az én olvasatomban!

Nézzünk egyéb statisztikákat is! Kezdjük a csúcson, hogy aztán majd megérkezzünk az amatőr futók világába!

A világ leggyorsabb maratonját Eliud Kipchoge futotta 1:59:40-es idővel 2019. október 12-én Bécsben. Ez viszont nem számít hivatalos rekordnak, mert nem versenykörülmények között érte el, hanem egy, a Nike által szpronzorált eseményen, zárt pályán, ahol egymást folyamatosan váltó iramfutók segítették a tempója tartásában többek között azzal, hogy alakzatban futottak előtte, így csökkentve a légellenállást. A csapat előtt haladó autóból az aszfaltra vetítettek egy vonalat, amely a kétórás tempót mutatta, így mindig pontosan tudta, hogy milyen gyorsan fut a célidőhöz képest. Ez volt az első eset, hogy bárki bármilyen feltételek mellett 2 órán belül maratont teljesített! További érdekesség, hogy Kipchogének a kísérlet csak másodszorra jött össze, az első kísérlete 2017-ben a monzai versenypályát 2:00:25 idővel sikerült, azaz, hogy sikertelenült.

 

191012090916-02-eliud-kipchoge-marathon-attempt-1012_jpg.png(Forrás: The Guardian, 2019. október 12.) 

A világ leggyorabb hivatalos marathoni ideje jelenleg 2:00:35 perc, amit Kevin Kiptum, az idén februárban autóbalesetben tragikusan elhunyt futó ért el 2023. október 8-án a Chicago Marathonon, ahol nem mellesleg én is ott voltam. Emellett a rekord szempontjából nem elhanyagolható tény mellett azért felhívnám a figyelmet arra, hogy Kiptum versenykörülmények között, klasszikus utcai futamon volt képes megfutni azt az időt, ami Kipchoge a fent látható módon abszolút izolált környezetben tudott csak lehozni. Ezért is olyan nagy veszteség a halála a hosszútávfutás számára, mert őt tekintették az hivatalos 2 órán belüli maraton várományosának. És hogy mennyire nagy az isten állatkertje, azt sajnos mi sem mutatja jobban, hogy a baleset után többen bosszúval fenyegették Kipchogét és a családját, mert az a pletyka járta, hogy féltékeny volt Kiptum sikereire, és a balesetet az ő felbújtására rendezték meg. 

De távolodjunk el az elit futóktól, és tegyünk egy lépést a lakossági futók felé!

Kezdjük a megszállottakkal, tehát azokkal, akik mind a hat az Abbott World Majors-t lefutották. (Csak ismétlésképpen, ezek a London, Chicago, New York, Tokyo, Boston és Berlin Marathonok.) 

 

0934ADFB-4673-4E9E-A01B-8374AAA5EA8F.jpg(Forrás: Abbott Worlds Marathon Majors Facebook-oldal, 2024. május 23)

A fenti statisztikában nem szerepel a kor, csak a nemek vannak külön csoportosítva. Látható, hogy a férfiak közül legtöbben 3 óra 21 perc és 3 óra 40 perc között teljesítették a hat maratont átlagosan, míg a hölgyeknél a legtöbb futó 3 óra 41 és 4 óra között végzett. Nem is rossz eredmények ezek, de már itt nagyon jól látszik a különbség az elit futók és a megszállott amatőr futók között is, akiknek majdnem kétszer annyi időre van szükségük a táv abszolválásához!

Ha a teljesítők koreloszlását vizsgáljuk, akkor eléggé meglepő lehet az a tény, hogy a legtöbben 50-54 éves korban teljesítik a hat maratont, ha pedig megnézzük azt, hogy a 40-59 éves korosztály mekkora arányú, akkor megdöbbentő 70%-ot találunk, ami nekem rövid olvasatban egyet jelent: soha nem késő elkezdeni futni!

 10B0ACF1-DB70-4CCD-8BFB-097E124951A8.jpg(Forrás: Abbott Worlds Marathon Majors Facebook-oldal, 2023. november 28.)

Meg hát persze azt is, hogy az embernek szüksége van egyfajta „megérésre“ ahhoz, hogy belevágjon a futásba, ahhoz aztán meg pláne, hogy maratoni felkészülésre adja a fejét! Ezt az érettséget a véleményem szerint három összetevő adja:

  • az egyik a céltudatosság, ami átsegít a nehézségeket, rossz napokon, edzéseken,
  • a másik pedig az a jelenség, hogy az életkor előrehaladtával egyre jobban szeretünk önmagunk társaságában lenni, a futás erre pedig egy jó és rendszeres alkalom,
  • de a legfontosabb a harmadik, mert minden értelmes embert megérint az öregedés jeges lehellete, és ha van némi józan esze, akkor rájön, hogy bizony, csinálni kell valamit a testével, ha nem akarja - szó szerint - karosszékből végignézni a saját fizikai hanyatlását! Aztán, hogy ezt valaki egy maratonig viszi, vagy csak megpróbál ellenállni a kor kihívásának több-kevesebb sikerrel, már egy másik történet.

Persze, ha nem csak a maratonokról, hanem általában a futásról beszélünk, akkor azért a fentieken kívül más motivációkat is találhat magának az ember. Egy felmérésben megkérdezettek válaszaiból az alábbi eredményeket születtek:

  • 72% fut azért, hogy karban tartsa a testét
  • 38% fut stresszoldásképpen
  • 33% fut a mozgás élvezetéért
  • 26% fut versenyre való felkészülésként
  • 18% pedig a szociális életét éli az edzések alkalmával

De haladjunk is tovább az amatőrök maratoni világában, és vegyük szemügyre kicsit  azokat a számokat is, amelyek jelenleg a világ futótársadalmának lehető legszélesebb rétegének eredményeiből számolódnak! Itt azért már szerényebb, ámde még mindig megsüvegelendő adatokat találunk. A férfiak átlaga 4:21:03, míg a nőké 4:48:45. Ha a tempókat számoljuk ki, akkor ez a férfiaknál 6 perc 11 másodperces, a nőknél pedig 6 perc 51 másodperces értékeket ad. Ez is csak azt bizonyítja, hogy nincs feltétlenül szükség arra, hogy mindenki megvadult paripaként vágtasson végig a teljes távon, sokkal fontosabb, hogy be is fejezze a versenyt, még akkor is, ha az eredményével nem várják majd a dobogóra. Ezt a véleményt, ahogy fent már említettem, minden évben körülbelül 1,1 millió ember osztja, mert ennyien futják le a várva várt versenyüket évente, illetve hát akár többet is, ha jó kondiban vannak. 

És hogy mennyire korhoz nem kötött sport a futás, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a  legidősebb maratonfutó Fauja Singh, azaz becenevén a Turbános Tornádó, aki 2011. október 11-én, 100 évesen teljesítette a Toronto Waterfront Marathont 8 óra 11 perc 6 másodperc alatt. Mivel már ahhoz is több, mint 14 percre volt szüksége, hogy a rajtpisztoly elhangzása után egyáltalán átlépje a rajtvonalat, ezért a hivatalos korcsoportos (M95) eredménye 8:25:17 lett. Ezt az időt azonban a Guiness World Records nem hitelesítette, mert az öreg nem tudta születési dokumentummal bizonyítani a valódi korát! 

Azért azt hiszem, hogy közösen remélhetjük, hogy nekünk is ez legyen a legnagyobb bajunk 100 éves korunkban!