Robbantás a Boston Marathonon - 10 éve történt

Egy tragédia évfordulójára


Idén április 15-én volt 10 éve, hogy kettős robbantásos merénylet történt a Boston Marathonon.
Aznap délután két házi készítésű, konyhai kuktába szerelt bombát robbantottak fel a célegyenesben. Az első detonáció 2 óra 49 perc 43 másodperckor történt 190 méterre a céltól, a második 14 másodperccel később és egy háztömbbel távolabb történt. A merényletben 3 ember meghalt, köztük egy 8 éves gyerek, 281-en megsérültek és 17-en végtagjukat vesztették. Az áldozatok:

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és futballozás

Krystle Campbell (29)

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és hokizás

Martin Richard (8)

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy

Lingzi Lu (23)

3 nappal később az FBI nyilvánosságra hozta a feltételezett elkövetők fényképét és leírását. A hatóságok egy csecsen-kirgiz származású amerikai testvérpárt, Tamerlan és Dzsohar Carnajevet neveztek meg gyanúsítottként. Hajtóvadászat kezdődött, amelynek során a menekülő terroristák agyonlőtték az autójában szolgálatot teljesítő Sean Colliert, aki az MIT egyetemi rendőrségének tagja volt.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy

Később az üldözés során a testvérpár tűzpárbajba keveredett a rendőséggel, amelynek során 2 rendőr is lövést kapott. Az egyik közülük, Dennis Simmonds, egy évre rá meghalt.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy

Tamerlant több helyen eltalálták, a testvére menekülés közben autóval áthajtott rajta, és az így keletkezett sérülésekbe hamarosan belehalt. Dzsohart később egy magánház udvarán tárolt hajóban fedezte fel a ház tulajdonosa, aki azonnal értesítette a rendőröket. Az elkövetőt végül itt fogták el. A merénylők az első terv szerint július 4-én akartak robbantani, és csak 3 nappal a maraton előtt határozták el, hogy április 15-én követik el az akciót. A kihallgatás során Dzsohar bevallotta, hogy Amerika afganisztáni és iraki katonai szerepvállalása miatt döntöttek a megtorló akció mellett, és nem állnak kapcsolatban semmilyen szervezett terrorista csoporttal. Ő jelenleg a rá kiszabott halálbüntetés végrehajtását várja.

A helyszínen a robbanás teljes sokkot és káoszt okozott. Az emberek a csomagjaikat hátrahagyva fejvesztve menekültek a helyszínről, ami csak fokozta a bizonytalanságot, hogy nincs-e további bomba valamelyikben. Ráadásul a John. F. Kennedy könyvtárban ezzel egyidőben elektromos tűz ütött ki, amelyről először szintén azt feltételezték, hogy robbantás miatt történt. A bostoni légteret lezárták, és a tömegközlekedés nagy részét is leállították.


A maraton szervezői a helyi rendőri, egészségügyi és tűzoltó egységekkel együtt kezdték meg a sérültek mentését és ellátását, majd az egész állam területéről érkezett erősítés. A Bostoni Rendőrség segélyvonalat állított fel a hozzátartozóknak, az Amerikai Vöröskereszt szintén segített az információk megosztásában, a Google a „Person Finder” szolgáltatásában pedig nyilvános adatbázist indított az eltűnt és keresett személyekről „Boston Marathon Explosions” címmel.

Számos hatóság, állami, civil és egyéb szervezet adott ki hivatalos nyilatkozatot az eseményre. Massachusetts kormányzója és Boston polgármestere One Fund Boston néven alapítványt hozott létre az áldozatok és hozzátartozóik megsegítésére. Mindhárom felsőoktatási intézmény, azaz a Bostoni Egyetem, az MIT, és a Boston Massachusetts Állami Egyetem is ösztöndíjat indított az áldozatok emlékére.

Én tegnap két emberrel találkoztam ennek a hotelnek a társalgójában, akiknek mindkét lába helyén művégtag volt. Az egyikhez egy anyuka odavitte a nyolcéves körüli fiát, és bíztatta az igencsak megilletődött gyerekeket, hogy nyugodtan kérdezze meg őket. Bevallom, nekem nem volt bátorságom közelebb lépni, de figyeltem őket, de biztos vagyok benne, hogy mindketten itt voltak 10 éve azon a tragikus napon!