A bostoni illúzió, avagy könnyű-e ott maratont futni?

Mit is jelent a "rolling hills" kifejezés valójában


- Menj Bostonba, a leghíresebb maraton! – mondták

- Félmillió ember fog neked szurkolni, az végigrepít az egészen! – mondták

- Ó, az könnyű pálya, összesen 136 méter lejtés van benne! -mondták

 

„És lőn, az ember felkele, neveze, kiutaza és megtudá, mi az a fájdalom” – írja a futók bibliája.

Mert pálya Bostonban nem egyszerű és nagyon csalóka!

Kezdjük a puszta tényekkel. Annak ellenére, hogy valóban a világ leghíresebb maratonjának tekinthető, két okból sem alkalmas arra, hogy hivatalos világrekordot fussanak rajta. Az egyik, hogy a start és a cél nem lehet messzebb egymástól, mint a táv 50%-a. Ennek az az egyszerű oka, hogy a szabályzat alapján nem elég valahonnan valahova elfutni, valamennyire vissza is kell futni, hogy az emelkedéseket, az esetleges hátszelet, a napot és egyéb külső körülményeket amennyire csak lehet, semlegesítsék. Berlinben például a start a Brandenburgi kapu egyik oldalán kezdődik, és a várost körbefutva a szinte ugyanott ér véget. Bostonban ez egyáltalán nem így van, iskolabuszokkal kivisznek Hopkintonba, tulajdonképpen a "susnyásba”, elnézést minden ott lakótól, és onnan kell befutni Bostonba. Ugyan vannak benne kanyarok, de szinte közel egyenesnek tekinthető a teljes távot nézve. Így az esetleges segítő vagy hátráltató körülmények végig a futás alatt állandók lehetnek.

Lehet, hogy egy kép erről: térkép

A másik pedig, hogy pálya átlagos lejtése nem lehet nagyobb, mint egy ezrelék. Maratontávra lefordítva ez 42,2 métert jelent, míg a teljes bostoni lejtés 136 méter.


A fentiek alapján azt is gondolhatnánk, hogy egy szerencsés időjárású napon, némi hátszéllel megsegítve igazán nagy esélye lehet egy egyéni rekordnak. Ez pedig ez hatalmas tévedés! A pálya ugyanis tele van dombokkal, tehát folyamatosan fel-le futnak a futók, ami igencsak nagy kihívást jelent a lábaknak. A gyakorlottabbak tudják, hogy amit elveszítünk a dombon felfelé, azt nem nyerjük vissza lefelé, viszont mind az emelkedés, mind a lejtés extra módon megdolgoztatja a combizmokat. Mintha folyamatosan maguktól gördülnének a lábunk elé a dombok, és bár a tetejükön megkönnyebbülve gondoljuk azt hogy majd lefelé pihenünk egy kicsit, már ott is van a következő kaptató tele fújtatva erőlködő emberekkel!

A pálya magassági térképére nézve ráadásul jól látható, hogy az első 5 mérföldön lejt a legjobban, ami hatására a start izgalmától és a tömeg ünneplésétől feltüzelt figyelmetlen futók hajlamosak az ideális tempójuknál sokkal gyorsabban kezdeni, mondhatni utánégetővel indulni, mint a vadászgépek, és a táv első 20%-ában teljesen feleslegesen elégetett energia a maradék 80%-on igencsak hiányozni fog.

Lehet, hogy egy kép erről: térkép és , szöveg, amely így szól: „ÁLYARÉSZLETEI Hudson Official Boston Marathon Course Futás Belmont Sudbury MA126 Wayland Weston 42,21 km Távolság borough 242 Teljes emelkedés Somerville Cambridge Watertown 378n Teljessüllyedés Magasság = Winthrop Boston Westborough Kis méret KANYARODÁSI ÉRTESÍTÉSEK Brookline く Küldésa Hopkinton Stater iland Vellesley Needham stratégia Magasság Mopkinton MA203 MA126 Dedham Holliston Milton Westwood Quincy MA138 MA53 Braintree Wey 0,00 contributors GarminLtd 4,70 9,39 Kisméret 14,09 18,79 23,49 Távolság(km) 28,18 32,88 37,58”

Az igazi kihívást a 26. kilométernél kezdődő és 8 kilométeren át tartó Newton-dombok jelentik, ahol az akkorra már erősen kimerült futóknak egymás után 4 emelkedőt kell leküzdeni, amelyek közük mindegyik magasabb, mint az előző. A negyediket Heartbreak Hillnek hívják, legenda van arról, hogy kapta a nevét, ami talán igaz is lehet, de plasztikusan leírja az ottani érzéseket.

A végeredményhez a jellegzetes helyi, igencsak gyorsan változó időjárás is hozzájárul, hiszen például 2018-ban olyan szakadó jeges eső és fagyos szélrohamok voltak, hogy az elit futók több, mint 60%-a feladta a versenyt, de pár évvel korábban, 2004-ben közel 30 fok volt, 2012-ben pedig a 27 fokos forróságban kétezernél is több versenyzőt kellett orvosi ellátásban részesíteni a hőguta vagy kiszáradás miatt. Szintén jó példa a tegnapi nap, a csúcshőmérséklet 28 fok volt, mára ez visszaesett 15-re, hétfőn pedig 12 fokot mond az előrejelzés, ami csak kicsivel több, mint az ideális 7-8.

Szóval itt nincs eredményvárakozás, én sem így érkeztem, mert amikor utánaolvastam a fentieknek, rájöttem, hogy sokkal fontosabb, hogy megéljem a bostoni élményt, semmint, hogy kitűzzek egy ideálisabb pályán akár reálisnak is mondható célt, szenvedjek, ne sikerüljön, és utána azt kiáltsam a világba, hogy nekem most milyen rossz!

Hogy mennyire a futás élménye és az esemény atmoszférája fontos, arról hadd meséljek egy mai történetet!


Reggel 8 órakor indultunk vagy tízezren a Boston Athletic Association 5K adománygyűjtő futásán. A táv felénél látom, hogy egy srác a két héttel ezelőtti Wizz Air Cluj Marathon hivatalos pólójában fut, és közben románul élőzik a kamerába. Odafutok mellé, és angolul mondom, hogy helló, de jó, a pólód szerint 2 hete együtt futottunk Kolozsváron, én is ott voltam, milyen fasza, hogy itt is találkozunk! Rámnéz, köszön, visszakérdez, hogy honnan jövök. Magyarországról, válaszolom, erre elvigyorodik és azt mondja:

- Szuper, akkor folytassuk magyarul!

Na, ezekért IS érdemes futni!


A következő alkalommal a tragikus 2013-as év történetével folytatom.